Ana Sayfa

YOZGAT

Yozgat, 34° 02′ ve 36° 09′ doğu boylamları ile 38° 54′ ve 40° 15′ kuzey enlemleri arasında yer almaktadır. 14.097 kilometrekarelik bir yüzölçümüne sahiptir. 2019 yılı verilerine göre nüfusu 431.186’dır. Bu nüfusun yarısı erkeklerden, yarısı da kadınlardan oluşmaktadır. Nüfusu azalma göstermiştir. 1990 yılında nüfusu 500 binden fazlaydı. İl plaka kodu 66’dır. Komşuları Kayseri, Sivas, Ankara, Çorum, Nevşehir, Tokat ve Kırşehir’dir. Yozgat’ın merkez hariç 13 tane ilçesi vardır. Bunlar Sorgun, Yerköy, Boğazlıyan, Akdağmadeni, Sarıkaya, Çekerek, Şefaatli, Saraykent, Çayıralan, Kadışehri, Aydıncık, Yenifakıllı ve Çardır’dır. İç Anadolu Bölgesi’nde bulunmaktadır. İl plaka kodu . 600’dem fazla köyü bulunmaktadır.

Yozgat topraklarının %51’i platolardan, %38’i dağlardan ve %11’i de ovalardan oluşmaktadır. Şehrin en yüksek noktası 2.281 metre yüksekliğe sahip olan Hamzasultan Tepesi’dir. Şehirde bulunan dağlar Akdağlar, Kurşunlu Dağı, Alan Dağu ve Karababa Dağı’dır. Ovaları; Boğazlıyan Ovası, Sorgun Ovası, Kadışehri Ovası ve Karyuculu Ovası’dır. Akarsuları; Çekerek Suyu ve Delice Irmak’tır. Yozgat’a, karasal iklim hakimdir.

Şehrin adının, 18. yüzyılda şehri kuran Çapanoğulları tarafından konulduğu bilinmektedir. İsmi o zamandan beri aynıdır. Yozgat’a milattan önce Hititler, Frigler, Kimmerler, Lidyalılar, Persler ve Roma İmparatorluğu hakim olmuştur. Milattan sonra ise Bizans İmparatorluğu, Danışmendliler, Selçuklular, Eretna Beyliği ve Kadı Burhaneddin kontrolü altına girmiştir. 1398 ile 1408 yılları arasında şehir, Osmanlı İmparatroluğu ile Timur arasında el değiştirmiştir. En son ise 1408 yılında Osmanlı İmparatorluğu’nun himayesi altına girmiştir.

Bir Cevap Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.