Ana Sayfa

ZONGULDAK

Zonguldak, 31° 41′ ve 33° 09′ doğu boylamları ile 41° 00′ ve 41° 48′ kuzey enlemleri arasında yer almaktadır. 3.306 kilometrekarelik bir yüzölçümüne sahiptir. 2019 yılı verilerine göre nüfusu 610.387’dir. Bu nüfusun %49,5’i erkeklerden, %50,5’i ise kadınlardan oluşmaktadır. Göç veren şehirler arasında yer almaktadır. Günümüze kadar şehrin nüfusu sürekli olarak azalmıştır. 1990 yılında nüfusu 950 binden fazlaydı. Karadeniz Bölgesinde bulunmaktadır. Komşuları Kastamonu, Bolu ve Çankırı’dır. Kuzeyinde Karadeniz bulunmaktadır. Zonguldak’ın merkez hariç 7 tane ilçesi vardır. Bunlar nüfus sırasına göre Ereğli, Çaycuma, Devrek, Kozlu, Alaplı, Kilimli ve Gökçebey’dir. 750’den fazla köyü vardır.

Zonguldak topraklarının %49’u dağlardan, %55,6’sı platolardan ve %15,4’ü de ovalardan meydana gelmektedir. Şehrin en yüksek noktası 1726 metre yüksekliğe sahip olan Sarıçiçek Tepesi’dir. Şehirde bulunan diğer dağlar ise Akçakoca Dağları, Küpdağı, Göktepe ve Mahmut Dağı’dır. Akarsuları; Filyos Çayı, Üzülmez Deresi, Bartın Çayı ve Gülünç Irmak’tır. Bartın Ovası’da şehirde bulunmaktadır. Zonguldak’a, Karadeniz iklimi hakimdir. Şehirde en çok çay, fındık, patates, buğday, yulaf, arpa ve çavdar yetiştirilmektedir. Kömür, kuvarsit, barit, linyit ve manganez madenleri de şehirde çıkmaktadır. Hayvancılık şehirde gelişmiştir. En çok büyükbaş hayvan yetiştirmektedir. Balıkçılık da önemlidir.

Şehrin adının nereden geldiği ile birçok rivayet bulunmaktadır. Ancak bunlardan hangisinin kesin olduğu bilinmemektedir. Zonguldak’ta yaşam M.Ö. 11. yüzyıla kadar uzanmaktadır. Frigler, Kimmerler, Lidyalılar, Bitinya Krallığı ve Roma imparatorluğu milattan önce şehre hakim olmuşlardır. Milattan sonra ise 1392 yılına kadar Bizans İmparatorluğu, Selçukluların ve Trabzon Rum İmparatorluğu’nun eline geçmiştir. 1392 ve 1417 yılında şehir, Osmanlı İmparatorluğu ile Candaroğulları’nın arasında el değiştirmiştir. En son ise 1417 yılında Osmanlı İmparatorluğu’nun eline geçmiştir. 1920 yılında Fransızların işgaline uğramış, yine aynı yıl işgalden kurtarılmıştır.

Bir Cevap Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.