Ana Sayfa

BURDUR

Burdur, 36° 53′ ve 37° 50′ kuzey enlemleri ile 29° 24′ ve 30° 53′ doğu boylamları arasında yer almaktadır. 7.174 kilometrekarelik bir yüzölçümüne sahiptir. 2019 yılı verilerine göre nüfusu 275.481’dir. Türkiye’nin Akdeniz Bölgesi’nde bulunmaktadır. Komşuları Afyonkarahisar, Muğla, Denizli, Isparta ve Antalya’dır. Burdur’un, merkez hariç 10 tane ilçesi vardır. Bunlar Altınyayla, Gölhisar, Çavdır, Tefenni, Karamanlı, Yeşilova, Kemer, Çektik, Ağlasun ve Bucak’tır. İl plaka kodu 15’dir.

Burdur topraklarının %61’i dağlardan, %19’u ovalardan oluşmaktadır. Geriye kalan kısmı ise platolar ve yaylalardan meydana gelmektedir. Şehrin en yüksek dağı 2.598 metre yüksekliğe sahip olan “Kızılcadağ”dur. Söğüt Dağları, Kestel Dağı, Katrancık Dağı ve Eşeler Dağı Burdur’da bulunan diğer dağlardır. Ovaları ise Tefenni Havzası Ovası, Gölhisar Ovası, Akçaköy Ovası ve Kaşpınar Ovası’dır. Burdur’da, onlarca göl bulunmaktadır. Burdur Gölü, 180 kilometrekarelik yüzölçümü ile şehrin en büyük gölüdür. İl, geniş ormanlık arazilere sahiptir. Burdur’da, hem sanayisi hem de tarım gelişmiştir. İlde; buğday, mısır, arpa, baklagiller, yulaf, şeker pancarı ve badem yetiştirilmektedir. Linyit, krom ve manganez madenleri de Burdur’dan çıkmaktadır.

Şehrin, adının nereden geldiği ile ilgili bir çok rivayet olsa da hangisinin doğru olduğu bilinmemektedir. Milattan önceki Burdur’da bir çok medeniyet yaşamıştır. Bunlar Hititler, Lidyalılar, Persler, Söküd, Bergamalılar ve Romalılar’dır. Milattan sonra 395’de Bizans İmparatorluğu’nun, 1177’de Selçukluların, 1301’de Hamitoğulları’nın ve 1391’de ise Osmanlı İmparatorluğu’nun eline geçmiştir. Kurtuluş Savaşı sırasında İtalya tarafından işgal edilse de kısa sürede düşman elinden kurtarılmıştır. En son ise Türkiye Cumhuriyeti’nin bir ili olmuştur. Bu kadar çok medeniyetin Burdur’da yaşaması eserlerin de çok olmasına neden olmuştur. Selimzade Camii, Tymbrianassos, Hacılar Köyü Höyüğü, Selimoğlu Türbesi, Sagelosos, İncir Kervansarayı, Kibyra ve Şeyh Sinan Camii şehirde bulunan tarihi yerlerdir.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.