FORUM

KEŞFEDİLEN İLK ÖTEG...
 
Bildirimler
Tümünü temizle

KEŞFEDİLEN İLK ÖTEGEZEGEN: 51 PEGASİ B

   RSS

0
Konu başlatıcı

2019 yılında Nobel Fizik Ödülü üç kişiye verildi. Bunlar James Peebles, Didier Queloz ve Michael Mayor’dur. Nobel Fizik Ödülü’nün bu üç kişiye verilmesinin sebebi yürüttükleri çalışma oldu. Bu üç bilim adamı da Güneş Sistemi dışındaki Güneşe benzeyen bir yıldızın yörüngesinde olan bir gezegeni keşfettiler. Didier Qualez ve Michael Mayor 1995 yılında birlikte çalışarak bu ötegezegeni keşfettiler.

Günümüzde 4000’den fazla ötegezegen olduğu bilinmektedir. Ancak bu bilim adamlarının buldukları ötegezegen ilk olma özelliğine sahiptir. Diğer ötegezegenler bu ötegezegenin keşfi sonrası keşfedilmiştir. Qualez ve Mayor, keşfettikleri ötegezegene 51 Pegasi b adını verdiler. Bu gezegen 51 Pegasi yıldızının yörüngesinde bulunmaktadır. 51 Pegasi b ile Dünyanın arasında 50 ışık yılı mesafe bulunmaktadır. Yani Dünyadan 4,7303652363×1014 km uzaklıktadır.

51 Pegasi b, yörüngesini sadece 4 günde tamamlamaktadır. 51 Pegasi ile 51 Pegasi b arasında 8 milyon kilometre mesafe bulunmaktadır. Uzaklığın bu kadar az olması sayesinde sadece 4 günde tamamlayabilmektedir. Aynı zamanda bu kadar yakın olması sıcaklığını da etkilemektedir. İki bilim insanı keşiflerini 6 Ekim 1995 tarihinde yayınladılar. Keşiflerini yayınladıktan sonra birkaç bilim adamı daha ötegezegenler üzerine çalışmalar yapmaya başladılar.

Cevabınız

Yazar Adı

Yazar E-postası

Sorunuz *

 
Önizleme 0 Düzeltmeler Kayıtlı
Paylaş: