Ana Sayfa

AYASOFYA CAMİİ TARİHİ

  • Ayasofya’nın tarihi 4. yüzyıla kadar uzanmaktadır. Ayasofya, putperest mabetlerin yerine inşa edilmişti. İnşaatında ahşap kullanılmıştı. İnşaatı çok uzun sürmüş ve 15 Şubat 360 tarihinde hizmete açılmıştır.
  • Ayasofya, tarih boyunca birçok olay atlattı. Birçok kez yandı, kül oldu. Tekrardan inşaa edildi. Haçlıların işgaline bile uğradığı oldu. Bu olaylardan ilki 404 yılında yaşandı. Ayasofya, 404 yılında yandı. Yangında Ayasofya tamamen kül oldu. Dönemin İmparatoru 2. Theodosius, yangını fırsat bildi ve Ayasofya’yı daha da büyüttü. Uzun bir inşa süresinden sonra 415 yılında tekrar açıldı. 532 yılında Ayasofya tekrar yandı. Bu sefer inşası hızlı sürdü ve 537 yılında hizmete açıldı.
  • Haçlı Seferleri, Müslümanların üzerine yapılsa da 4. Haçlı Seferi hedefinden şaşmış ve İstanbul’u işgal etmiştir. İstanbul’un işgali sırasında Haçlılar bütün şehri yağmaladılar. Şehirde yağmalanmadık ev bırakmadılar. İnsanları da katlettiler. Elbette Ayasofya’yı da işgal ettiler. Ayasofya’da ne kadar değerli veya değersiz eşya buldularsa aldılar.
  • İstanbul’un 1453 yılında fethi ile Müslümanların eline geçmiş oldu. Şehri Fetheden Sultanın ilk emri Ayasofya’nın camiye çevrilmesi idi. Ayasofya hemen camiye çevrildi. Ancak içerisindeki tarihi motiflere zarar verilmedi. Hatta çökmekte olan Ayasofya, tekrardan elden geçirilerek sağlamlaştırıldı.
  • Ayasofya’ya dört adet minare yapıldı.
  • Fatih Sultan Mehmet, kendi kurduğu vakıf ile Cami’nin çalışanlarının masraflarını karşılamıştır.
  • Müslümanların elinde birçok kez tadilat görmüştür. Hatta bazı ekler dahi yapılarak dev kubbenin çökmesi engellenmiştir.
  •  24 Kasım 1934 tarihinde Bakanlar kurulu kararıyla Ayasofya Camii, müzeye çevrilmiştir.  1 Şubat 1935 tarihinde ise müze hizmete açılmıştır.
  • Uzun yıllar müze halinde duran Ayasofya, birçok tartışmaya sahne oldu. Ayasofya’nın tekrardan camiye çevrilmesi halk tarafından birçok kez dile getirildi. En sonunda  10 Temmuz 2020 tarihinde Danıştay 10. Dairesi, 1934 yılındaki Bakanlar Kurulu kararını iptal etti. Böylece Ayasofya tekrardan Camii oldu.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.