Ana Sayfa

GÜNEŞ

Güneş, insan için önemi büyük olan yaşam kaynaklarından biridir. Hatta en önemlisidir. Dünyada hayat Güneş sayesinde devam etmektedir. Güneş’in yok olması demek yaşamın da sonunun gelmesi demektir. Güneş, Dünyanın da içinde bulunduğu Güneş Sisteminin merkezinde yer almaktadır. Dünya ve diğer gezegenler Güneş’in etrafında dönmektedirler. Güneş’in, kendi çekim kuvveti sayesinde gezegenleri böyle etrafında döndürmektedir.

Güneş çok büyüktür. O kadar büyüktür ki içine 1.300.000 adet Dünya sığmaktadır. Güneşin bu kadar büyük olmasına rağmen evrenin en büyük gezegeni değildir. Güneşten binlerce kat daha büyük gezegenler vardır. Güneş’in, Dünyaya uzaklığı 8.31 dakika ışık yılıdır. Bu da 149.560.000 kilometredir. Yarıçapı da 695.500 kilometredir.

Uzun çalışmalar sonucu Güneş’in, 5 milyar yaşında olduğu bulunmuştur. Ancak daha da yaşlı olabilme ihtimali vardır. Sıcaklığı en az 5.800 derecedir. İç taraflarına doğru sıcaklık da artmaktadır. Çekirdeği ise 20 milyon derecedir. Henüz bu sıcaklıklara dayanabilecek bir alet yapılamadığı için Güneş’e, uzay araçları gönderilememektedir. Güneş’e, en yaklaşan uzay aracı Parker Solar Probe’dir. En fazla 7.000.000 kilometre yaklaşmıştır. Bu uzay aracı ile Güneş’in hareketleri incelenmektedir.

Bilim adamları her yıldızın ve gezegenin olduğu gibi Güneş’in de bir ömrü olduğunu söylemektedirler. Ancak ne zaman yok olacağını bilememektedirler. Güneş yüzeyinde oluşan küçük bir patlamanın bile Dünya’ya büyük etkileri olmaktadır. Güneş’in de, Dünya gibi katmanları bulunmaktadır. Sekiz adet katmanı bulunmaktadır. Bunlar en içten dışa doğru; Çekirdek, Isınımsal bölge, Konvektif bölge, Fotosfer, Kromonosfer, Korono, Güneş Lekesi ve Grönüller’dir.

Categories: Ana Sayfa

Tagged as: , , , ,

1 reply »

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.