Ana Sayfa

KAPALI ÇARŞI NEDİR?

Kapalı çarşı, Müslümanların önemli ticaret merkezlerinden biridir. Günümüzde kapalı çarşılar yapılmasa halen tarih boyunca yapılmış olan kapalı çarşılar büyük oranda kullanılmaktadır. Kapalı çarşılar genellikle şehrin merkezine yakın ve ticaret yolları üzerine inşa edilmişlerdir. Özellikle Osmanlı İmparatorluğu, kapalı çarşı yapımına özen göstermiştir. Büyük yerleşim yerlerine kapalı çarşılar inşa ettirmişlerdir.

Kapalı çarşılar, büyük çapta olmaktadırlar. Ancak içerisindeki dükkanlar küçük olmakta ve bu sayede çok fazla sayıda olmaktadır. Dükkanlar, sırası üzerine dizili olur. Bir ana cadde ve ara caddelerden oluşmaktadır.

kapalı çarşı.jpg 5

Eski zamanlarda ticaret yolları üzerine konulan kapalı çarşıların etrafına ticaret yapanların kalması için hanlar da yapılırdı. Çarşıya ticaret yapmak için uzak diyarlardan gelen tüccarlar bu hanlarda konaklarlardı. Aynı zamanda bu hanlarda imarethaneler de bulunurdu. Çarşının bir bölümünde üretilen ürünler aynı şekilde çarşıda satılırdı.

Her çarşının büyüklüğü birbirinden farklı olsa da çoğunun da planı aynıdır. Uzun ana sokakların kenarlarında dükkanlar vardır ve bu sokakları birbirine bağlayan ara sokaklar vardır. Özellikle İstanbul, Bursa, Edirne ve Kayseri gibi şehirlerde kapalı çarşılarda ticaret yapılmaya devam edilmektedir. İstanbul’da bulunan kapalı çarşıda 3.000’e yakın dükkan yer almaktadır. Günümüzde çarşıların büyük bir kısmı ayaktadır.

BENZER YAZILAR  KAPADOKYA'DA BALONLARIN OLUŞTURDUĞU GÜZEL GÖRÜNTÜ

Bir Cevap Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.