Ana Sayfa

FETRET DEVRİ

Osmanlı Devleti ile Timur İmparatorluğu arasında 28 Temmuz 1402 tarihinde Ankara Savaşı gerçekleşti. Osmanlı Devleti, Ankara Savaş’ından mağlup olarak çıktı. Osmanlı tahtında oturan Sultan Bayezid ise Timur’a esir düştü. Bayezid’in esir düşmesi sonrası Osmanlı Devleti tahtı boş kaldı. Yıldırım Bayezid’in; Emir Süleyman, İsa, Mehmet, Mustafa, Musa ve Kasım Çelebi adında altı tane oğlu vardı. Bu kardeşler arasında taht kavası başladı. Her kardeş Osmanlı’nın bir yerine el koydu.

Tahta ilk oturan Yıldırım Bayezid’in en büyük oğlu Emir Süleyman oldu. 9 yıl boyunca da tahtta oturmayı başarmıştır. Daha sonra Musa Çelebi, abisi Emir Süleyman’ı tahttan indirdi ve yerine tahta kendisi oturdu. Musa Çelebi iki yıl tahtta oturdu. Mehmet Çelebi ise kendisine Amasya’yı merkez yaptı ve çevresindeki arazilere hükmetmeye başladı. İsa Çelebi de kendisine başkent olarak Bursa’yı seçti.

Mehmet Çelebi, ilk İsa Çelebi’yi ortadan kaldırdı. Bu sayede Bursa, Bilecik ve Balıkesir’i ele geçirdi. Daha sonra da Süleyman Çelebi’yi etkisiz hale getirdi. En son Musa Çelebiyi ortadan kaldıran Mehmet Çelebi tekrardan Osmanlı Devleti’nin birliğini sağladı. Ankara Savaş’ından Osmanlı Devleti’nin birliğinin sağlandığı 11 yıllık süreye “Fetret Devri” denmektedir. Fetret Devri’nin, Osmanlı’ya çok büyük zararı olmuştur. Ele geçirilen toprakların büyük bir kısmı kaybedilmiştir. Kaybedilen bu toprakların tekrardan egemenlik altına alınması uzun yıllar sürmüştür. Osmanlı’ya bağlı Anadolu’daki beylikler de Osmanlı’dan ayrılmışlardır. İstanbul’un fethi yarım asır gecikmiştir.

2 replies »

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.